De vraag lijkt retorisch, omdat kunstgras juist is uitgevonden en wordt toegepast vanwege de duurzaamheid ervan in vergelijking met natuurlijk gras. Het blijkt de moeite meer dan waard om je te verdiepen in de ontwikkeling die dit product heeft ondergaan, met name in het voordeel van milieu, mens en dier. Want het antwoord is zeker niet het voor de hand liggende understatement vanwege de vele stofkorrels die erover opgewaaid is in de afgelopen jaren.
Kunstgras duurzaam
Laten we allereerst de twee termen in kwestie definiëren. Wat is kunstgras en wat is duurzaam. Kunstgras wordt gefabriceerd van verschillende materialen en in diverse vormen (mat, rol of tapijt), soorten en kleuren voor toepassingen op sport- of speelveld, op balkon of (dak)terras, in een park of tuin, inpandig of binnenshuis. Het wordt als betaalbaar en duurzaam alternatief aanbevolen voor natuurgras wanneer omstandigheden en behoeften dit noodzakelijk of aantrekkelijk maken.
Samenspel factoren
De duurzaamheid van een product, dat wil zeggen de impact ervan op milieu en mens op korte en lange termijn, wordt bepaald door een samenspel van factoren: van welk materiaal, waar en hoe wordt het gefabriceerd; hoe ver vandaan moet je de materialen halen en hoe (lang) wordt het eindproduct getransporteerd; hoe wordt het kunstgras uiteindelijk aangelegd op locatie; hoeveel stroom-, water- en andere kosten moet je maken qua aanschaf en onderhoud; hoe lang gaat het mee, is het recyclebaar en gebeurt dat ook.
Duurzaamheidsmeter
Wat dat betreft scoren bijna alle soorten kunstgras hoog op de duurzaamheidsmeter. Men heeft goede nota genomen van de lessen uit het verleden en het huiswerk gemaakt. Er wordt gekozen voor materialen die milieuvriendelijk recyclebaar zijn en een fabricageproces annex transport met een begrensde CO2-footprint. Bij het aanleggen van het kunstgras wordt ook gekeken naar de duurzaamheid en kwaliteit van de accessoires, bijproducten en technieken: wat wordt eronder gelegd voor de egalisatie en wat wordt er boven gestrooid en gedaan om het gebruiks- en onderhoudsvriendelijk te maken.
Besparing kosten
De besparing die kunstgras oplevert voor de portemonnee of kas telt ook mee. Je hoeft niet telkens weer te maaien, verticuteren, bemesten of bezaaien. Het veelvuldig water geven in de zomermaanden beperk je tot een keer sproeien om het schoon te vegen, maar overtollig (regen)water wordt door een vernuftig gaatjessysteem sneller en beter afgevoerd dan bij tegels. Terwijl het voor je huisdieren wel heerlijk en veilig op toeven is, kun je er mollen en andere tuinplagen effectief mee bestrijden.
Garantie en recycling
Wat definitief een ja oplevert of kunstgras duurzaam is, is het feit dat je jaren garantie voor krijgt en afhankelijk van het gebruik het echt generaties mee kan gaan. Bij het afscheid nemen, is tegenwoordig bijna elk kunstgrassoort tachtig tot honderd procent recyclebaar